Week van de Teek

zaterdag 14 april 2018

Iedereen kan vroeg of laat tijdens werken of recreëren in een groene omgeving gebeten worden door een teek. Meestal is een tekenbeet onschuldig. Door snelle verwijdering van de teek wordt de kans op infectie verlaagd. Bij ongeveer 2% van de tekenbeten treedt vroege lymeziekte op. Als deze vroege symptomen niet behandeld worden, dan kan vroege lymeziekte overgaan in late lymeziekte (bijvoorbeeld aantasting van de gewrichten, het zenuwstelsel en diverse organen).

Van 16 t/m 22 april is het weer de Week van de Teek.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft diverse materialen en hulpmiddelen ontwikkeld die gericht zijn op het voorkomen van een tekenbeet en hoe met een tekenbeet om te gaan.

Via de website van het RIVM www.rivm.nl/tekenbeet en de website www.weekvandeteek.nl vindt u veel informatie over teken, de ziekte van Lyme en behandeling. Via de website http://toolkits.loketgezondleven.nl kunt u materiaal downloaden zoals folders, posters en kleurplaten en staat er een link naar de tekenradar.

Ook dit jaar is de mobiele applicatie (app) ‘Tekenbeet’ beschikbaar. Deze gratis app bevat onder andere informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen. Ook is er de mogelijkheid om een alarm in te stellen, om altijd op de hoogte te blijven van actuele tekenactiviteit. Dat is vooral handig voor mensen buiten, zoals wandelaars en bezoekers van natuurgebieden.

Heeft u nog vragen, dan kunt u de GGD bellen op maandag t/m vrijdag van 8.30 – 17.00 uur op 088 443 33 55.

Delen via